Panda nap a Csiga csoportban

Érzékenyítő programunkhoz kapcsolódóan az ELTE Konfuciusz Intézet kínai tanárjelöltjei látogattak el hozzánk, hogy interaktív módon ismerkedjenek a gyermekek a kínai kultúrával.

A programra hangolódva múlt héten a gyerekekkel beszélgettünk arról, hogy a Földön milyen sokfajta népcsoport él. Képeskönyv nézegetése közben összehasonlítottuk őket, megfigyeltük a különbözőségeiket. Földgömbünkön megkerestük Kínát, a gyerekek felidézték kedvelt mesefigurájukat a Kungfu Pandát.

Reggeli után megérkeztek vendékeink: a három tanárnéni nagyon mosolygósan, tört magyarsággal mutatkozott be, egyik gyermekünk édesanyja és az Intézet munkatársa koordinálta a foglalkozásokat ill. tolmácsolt.

Óvodásaink nagy kiváncsisággal és lelkesen ültek az asztalokhoz, amelyeknél forgórendszerűen váltották egymást.

A változatos tevékenységek során nagy türelemről tettek bizonyságot, egyre bátrabban, mutogatással jelezték a tanárnéniknek, mit szeretnének.
Érdeklődően figyelték, ahogy nevüket a kínai jelekkel leírják, művészien lefestik:

Kínában a kalligráfiát nem írásnak, hanem művészetnek tekintik, amely kiemelkedően fontos eleme a kínai kultúrának. Minden más művészeti ággal egyenértékűnek számít, megbecsült, népszerű, széles körben oktatott és gyakorolt művészeti forma. Az igazán jó mester nem csak a vonássorrendet és a karaktereket ismeri, hanem az alkotásba a jellemét is belecsempészi.

Másik asztalnál speciális papírra rajzoltak a kínaiak által használatos ecsettel. Megismerték, hogy milyen technikával kell fogni az eszközt.
Kínai álarc festésére került sor a következő színhelyen.
Legnagyobb érdeklődés mégiscsak az evőpálcikák iránt mutatkozott. Élvezettel próbálkoztak az áfonyát, majd a gumicukrokat felcsippenteni, szájukhoz vinni anélkül, hogy kiejtenék. Látványosan koncentráltak, örömmel tudatták, ha sikerült.
Papírkivágással is próbálkozhattak.

Egy tartalmas délelőttöt töltöttünk el együtt, a gyerekeknek jó tapasztalat volt a "másság" elfogadására.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA