Lucázás a Mókus csoportban

December 13. Luca napja, amikor Szent Lucára emlékezünk.

E naphoz több népszokás is kapcsolódik. Ezekről beszélgettünk a gyerekkel az adventi készülődés során.

A magyar néphit szerint Luca lehet jóságos és lehet boszorkány is. A babona szerint a boszorkányok ezen a hosszú, sötét napon különösen aktívak voltak. Az emberek a boszorkányság ellen mindenféle varázslattal védekeztek, pl. fokhagymával kenték be az ajtókat, eldugták a seprűket.

Ilyenkor kezdték el készíteni a Luca székét is. Vasszeg nélkül, 9-13 féle fából Szentestére kellett elkészülnie. Ekkor elvitték a templomba, a misére. Ha elkészítője ráállt, megláthatta, ki a boszorkány a faluban.

Ennek kapcsán olyan játékot játszottunk a gyerekekkel, hogy egy gyermek ráállt egy székre csukott szemmel, amit a többiek énekelve körbejártak. A dal végén a széken álló rámutatott egy gyerekre, és rákiáltott: Te vagy a boszorkány! Majd helyet cseréltek. A gyerekek örömére természetesen mindenki lehetett boszorkány.

Ezen a napon szokás volt még Luca-búzát ültetni is, ami karácsonyig kizöldellt és utalt a jövő évi termésre.

A kis Mókuskák is ügyesen ültettek búzát.

December 13-án a fiúk kis csoportokban elindultak a faluban kotyolni, hogy megvarázsolják a tyúkoktat, hogy jó tojók legyenek. Tanultunk is egy kotyoló dalt a gyerekek nagy derültségére, hiszen szövege, ritmusa igen fülbemászó és jó kedvre hangoló.

Luca, Luca, kitty – kotty, kitty – kotty

Galagonya kettő, három.

Száraz körtét várom!

Ha nem adtok hurkát,

Elviszem a Julcsát!

Ha nem adtok szalonnát,

Levágom a gerendát!

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA